Geluid warmtepomp meten

Geluid van een warmtepomp meten bij woningen is belangrijk om te bepalen of deze voldoet aan de geluidseis van max 40 dB op de erfgrens. Deze eis voor warmtepompen en airco installaties is ingegaan op 1 april 2021. Warmtepompen zijn tegenwoordig populair om huizen en gebouwen te koelen en verwarmen.

Placeholder Image

Oorzaak geluid

De buitenunit van de warmtepomp heeft een ventilator en warmtewisselaar. Deze ventilator maakt geluid als de installatie in bedrijf is. Bij het inschakelen en uitschakelen is meestal ook nog een tikgeluid waar te nemen. In de nacht draait de ventilator om de temperatuur in de woning en het warm water in het voorraadvat constant te houden. Een warmtepomp met een koelfunctie draait zomers ook om de woning te koelen. Het type warmtepomp met compressor zuigt lucht aan vanuit de omgeving en zet hier druk op. Het geluid van de compressor wordt dan als hinderlijk ervaren.

Tonaal geluid

Hoe veroorzaakt het geluid van de buitenunit van een warmtepomp of airco hinder? De installatie produceert een groot deel van de dag een tonaal geluid. Tonaal geluid bevat zuivere tonen zoals bromgeluid en fluiten die als extra hinderlijk worden ervaren. In de avond en nacht als het omgevingsgeluid veelal afneemt lijkt het geluid van de warmtepomp meer intens. Onderschat daarnaast niet de locatie en afmeting van de warmtepomp. Als buren de pomp zien denken ze deze ook te horen. Zeker als u de pomp dicht op de erfgrens of in het zichtveld van buren plaatst.

Geluid warmtepomp meten

Voor de geluidsmeting bestaat een vaste procedure. Op locatie houden we rekening met diverse factoren. Ten eerste meten we stoorgeluid als de installatie uit staat voor eventuele aftrek van decibels. Ten tweede meten we het geluid op de erfgrens en bij de installatie zelf. We houden rekening met de inbedrijfstelling, weeromstandigheden en weerkaatsing van geluid.

Wat we doen

Een specialist komt op locatie de geluidsmeting verrichten. Vooraf vragen we u ons de gegevens van de installatie te mailen. We willen weten wat voor type installatie u heeft en of deze beschikt over een stille modus of eco instelling. Na een korte uitleg (u hoeft niets te doen) starten de metingen. Na de metingen lezen we op kantoor de meetdata uit en berekenen we of de installatie aan de grenswaarde voldoet. Bij regen of harde wind mag deze meting niet plaatsvinden.

Wat het kost

Een geluidsonderzoek voor een warmtepomp of airco is maatwerk vanwege de diversiteit van de aanvragen. Met de dienst geluid warmtepomp meten heeft Bewijsrapportage veel ervaring. We volgen de meetprocedure, toetsen aan wettelijke eisen en gebruiken de beste Klasse I apparatuur en analyse software.

Direct aanvragen

Vraag direct een offerte aan of stel je vraag:

Zodat we netjes kunnen terugkoppelen
Geef uw adres op.
We nemen graag contact op
Bij voorkeur mobiel
Kies voor het type reactie welke u wenst.
Omschrijf eventueel uw vraag aanvullend op uw offerte verzoek geluidsmeting.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Stuur een foto of plattegrond mee of zelfs een bestek voor een prijsopgave.

Bewijsrapportage is onderdeel van Kerckhoffs & Lasonder KvK 53917634