Geluidsoverlast meten met een audiometer door bewijsrapportage

Geluidsoverlast.

Geluidsoverlast is een veel voorkomend probleem. Hinder door de buren, verkeer of machines is vervelend en een ernstige zaak. Wat kunt u doen? Overlast van geluid kan stress veroorzaken en uw woongenot verstoren. Bijvoorbeeld buren die harde muziek draaien of luidruchtige machines die nog laat actief zijn. Dit is ernstig en nemen we serieus.

Geluidsoverlast is ook nadelig voor de gezondheid. In de eerste plaats ervaren veel mensen slaaptekort door herrie. In de tweede plaats houden we ramen en deuren dicht om lawaai buiten te houden. Daardoor ventileren we onvoldoende wat ten koste gaat van de gezondheid. Gehoorschade is de meest erge uitkomst van geluidsoverlast.

Wat kunt u doen?

Bij geluidsoverlast van de buren is het goed om samen te praten. Leg uit wat de gevolgen zijn van de overlast. Als de bron bekend is (cv-ketel, klussen, muziekgeluid of harde gesprekken) kun je misschien afspraken maken over vermindering van de geluidsoverlast. Geluidsoverlast meten is belangrijk als u er samen niet uitkomt.

Tips.

  1. Houd de overlast bij met datum en tijdstip(pen).
  2. Maak afspraken over de tijdstippen van stilte.
  3. Beperk het geluid door isolatie of plaats speciale roosters.
  4. Laat een geluidsmeting uitvoeren door Bewijsrapportage.
  5. Dien een klacht in bij de Gemeente, wijkconsulent of verhuurder.

Geluidsoverlast is gevaarlijk.

Meer dan 700 duizend mensen ervaren jaarlijks geluidsoverlast. Dit uit zich bij de helft in serieuze verstoring van de nachtrust. Ongeveer 600 mensen per jaar overlijden aan stress door te hoge bloeddruk en hartziekten veroorzaakt door geluidsoverlast. Geluid van verkeer heeft een negatief effect op leerprestaties blijkt uit onderzoek. Kinderen in de buurt van Schiphol en snelwegen kunnen hier last van hebben. De overheid heeft regels gemaakt over het geluid dat uw buren mogen maken. Daarnaast bestaan geluidsnormen voor verkeer en bedrijven. Meer informatie vind u bij de Rijksoverheid.

Onderscheid bij geluidsoverlast.

Onderscheid is belangrijk bij het vaststellen van geluidsoverlast. Allereerst onderscheiden we overlast van geluid binnen of buiten. Vervolgens kijken we naar frequentie van het geluid. Is het geluid continu aanwezig of hoort u impuls achtig geluid? Daarna beoordelen we het type geluid. Is het luchtgeluid of contactgeluid? Bij luchtgeluid wordt eerst de lucht in trilling gebracht. Daarna worden omringende vloeren, plafonds en wanden in trilling gebracht. Voorbeelden zijn gesprekken, muziek, radio en televisie. Contactgeluid brengt via de geluidsbron direct een vlak in trilling. Lopen, stampen, met de deur slaan, een vallend voorwerp en geluid van machines. Een combinatie van lucht en contactgeluid is ook mogelijk zoals een tv die op de muur is geschroefd.

Geluidsoverlast meten en toetsen.

Als je regelmatig of continu last hebt van geluidsoverlast kun je daar gek van worden. Geluidsoverlast meten is goed om bewijs te verzamelen en kan ook de oplossing zijn. Let op dat geluidsnormen overlast niet 100% uitsluiten. De normen geven wel grenzen die een geluidsonderzoek ondersteunen. Geluidsoverlast is voor iedereen iets anders en mede afhankelijk van persoonlijke omstandigheden.

Treinverkeer wordt bijvoorbeeld als minder erg ervaren dan wegverkeer. Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager. Soms is een geluidsmeting niet direct de oplossing voor een complex hinderprobleem. Maskerend stoorgeluid kan een meting ingewikkeld maken. Vooral bij geluidsoverlast van buren is het verzamelen van meetdata belangrijk net als het opnemen van geluid.

Inzicht in het geluidsniveau.

Geluidsoverlast geven we weer in decibel waarbij "0" de gehoordrempel voor mensen is. Hieronder laten we een aantal drempels zien. Deze cijfers zijn geen harde data maar geven een goed beeld van hardheid van geluid en hoe we dit over het algemeen ervaren.

0  Decibel - Gehoordrempel
5  Decibel - Vallend blad
10 Decibel - Stille natuur
20 Decibel - Gefluister
35 Decibel - Woonstraat 's nacht
45 Decibel - Woonstraat overdag
50 Decibel - Gespreksniveau
70 Decibel - Stofzuiger op 2 meter
80 Decibel - Drukke verkeersweg
90 Decibel - Passerende trein op 25 meter
100 Decibel - Popgroep
110 Decibel - Drilboor op 2 meter
130 Decibel - Startend vliegtuig op 50 meter
140 Decibel - Pijngrens

Wat we doen.

Onze specialisten komen geluidsoverlast meten en natuurlijk luisteren op locatie. Vaak nemen we audio en video op als dit helpt in het proces. Zo koppelen we geluidssterkte (decibel) aan het geluid wat we waarnemen (audio). Ons rapport is de Bewijsrapportage die u gebruikt in bijvoorbeeld een procedure. Natuurlijk toetsen we de meetresultaten aan wet en regelgeving. Indien u een juridische procedure voert kunnen we u met onze jarenlange ervaring en kennis ondersteunen.

Wat het kost.

Geluidsoverlast meten is maatwerk en daarom is het niet mogelijk een vaste prijs te vermelden. Het meetproces is van diverse variabelen afhankelijk net als de duur van het geluidsonderzoek. Wilt u bijvoorbeeld alleen een geluidsmeting van het niveau laten meten of ook audio opname? Waar vindt het onderzoek plaats en voor hoe lang? Gaan we overdag of 's avonds geluidsoverlast meten?

Direct aanvragen.

Geluidsoverlast is er in vele vormen. Vraag via het contactformulier gratis en eenvoudig informatie of een offerte aan! We helpen u graag verder. Na het eerste contact of toesturen van een offerte hoeft u niet bang te zijn dat we nabellen of e-mailen. Dat doen wij nooit.

Zodat we netjes kunnen terugkoppelen
Geef uw adres op.
We nemen graag contact op
Bij voorkeur mobiel
Kies voor het type reactie welke u wenst.
Omschrijf eventueel uw vraag aanvullend op uw offerte verzoek geluidsmeting. Bijvoorbeeld: Wat kost geluidsdetectie van knallende dakplaten van een bedrijfshal of woning op locatie X? Wat kost een geluidsdetectie onderzoek van 10 klaslokalen. Wat kost akoestische beeldvorming van twee airco units?
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Stuur een foto of plattegrond mee of zelfs een bestek voor een prijsopgave.

Contact

Schuijteskade 20 1621 DE Hoorn
[email protected]
Algemeen: 0229-317080
mandag tot vrijdag: 09:00 - 17:00