Luchtgeluid meting

Bij een luchtgeluid meting meten we luchtgeluidisolatie tussen twee ruimten met een ruisbron en geluidsmeter. Deze geluidsmeting kan horizontaal of verticaal. De absorptie in de ontvangstruimte wordt bepaald door het meten van de nagalmtijd. Een luchtgeluid meting kan ook diagonaal maar deze vraag komt weinig voor.
Placeholder Image

Wat is luchtgeluidisolatie

Een luchtgeluidisolatie meting geeft antwoord op de vraag hoeveel luchtgeluid van muziek, spraak of apparaat in een aangrenzende ruimte is te horen. Als voorbeeld een onvoldoende geïsoleerde scheidingswand van gips of houten tussenvloer zonder isolatiemateriaal. Zonder isolatie kan het geluid makkelijker door het materiaal naar een andere ruimte. Een tweede voorbeeld is de harde vloerbedekking van marmer of hout. Dit zorgt voor extra galm in een ruimte. Het geluid reist eenvoudiger door de lucht via de scheidingswand naar een aangrenzende ruimte. Weerkaatsing of absorptie van geluid in het materiaal lost het probleem op.

Wanneer luchtgeluid meten

Als u buren hoort praten, muziek kunt waarnemen of bijvoorbeeld de stofzuiger goed hoort kan sprake zijn van een luchtgeluid probleem. Van geluidsoverlast hoeft niet eens direct sprake te zijn. Als u vastgoed koopt en wilt splitsen of verkameren moet u een luchtgeluid meting laten uitvoeren. Let op! Zo vraagt de Gemeente Utrecht alleen een luchtgeluid meting. Maar Amsterdam vraagt altijd om een lucht- en contactgeluid meting. Lees goed de website van uw Gemeente of de brief welke ze sturen met de eisen. Bewijsrapportage meet standaard ook de nagalmtijd.

Voorkomende situaties

Luchtgeluid horizontaal meten bij nieuwbouw
Controle meting na plaatsen wand in kantoorruimte
Meting overdracht geluid verticaal, horizontaal of diagonaal
Luchtgeluidisolatie meting bij splitsen of verkameren
Wijziging gebruik van bedrijfsruimte naar woonruimte
Omzetting van één maar meerdere zelfstandige woonruimten.
Toetsing van materialen met betrekking tot bouwakoestiek

Grenswaarde luchtgeluid

Wij meten de luchtgeluidisolatie met een ruisbron en klasse I geluidsmeter. We volgen de procedure zoals beschreven in de NEN 5077. De luchtgeluidisolatie tussen woonruimten van twee woningen moet minimaal 52 dB(A) zijn. De index of grenswaarde voor luchtgeluidisolatie is zo bedacht dat een vloer of muur tussen twee woningen goed genoeg is. Dit zegt niet dat u niets hoort vanuit een naastgelegen ruimte. Bij een luchtgeluid meting toetsen we of sprake is van een minimum niveau van bescherming tegen ongewenst geluid.

Kosten

U wilt inzicht in kosten, dat begrijpen we. De kosten van een geluidsmeting voor luchtgeluidisolatie zijn van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan het aantal te meten ruimten. Wilt u alleen een meting of ook advies? Heeft u tijd of haast bij het plannen van de uitvoering? Daarom is een vaste prijs dus niet zo te geven.

Direct aanvragen.

Vraag via het contactformulier gratis en eenvoudig informatie of een offerte aan! We helpen u graag verder. Na het eerste contact of toesturen van een offerte hoeft u niet bang te zijn dat we nabellen of e-mailen. Dat doen wij nooit.

Zodat we netjes kunnen terugkoppelen
Geef uw adres op.
We nemen graag contact op
Bij voorkeur mobiel
Kies voor het type reactie welke u wenst.
Omschrijf eventueel uw vraag aanvullend op uw offerte verzoek geluidsmeting. Bijvoorbeeld: Wat kost een geluidsopname (decibel) en/of audio opname van de bouwplaats of woning op locatie X ? Wat kost een geluidsopname voor een week op adres Y.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Stuur een foto of plattegrond mee of zelfs een bestek voor een prijsopgave.

Contact

Schuijteskade 20 1621 DE Hoorn
[email protected]
Algemeen: 0229-317080
maandag tot vrijdag: 09:00 - 17:00