Scheur in de muur

Scheur in de muur.

Bij bouw of renovatiewerkzaamheden kan schade ontstaan aan naastgelegen vastgoed. Natuurlijk dient de aannemer datgene te doen wat binnen de mogelijkheden ligt om schade te voorkomen. Op het moment dat u een scheur in de muur constateert is het in veel gevallen te laat. U zult dan stellen dat door de werkzaamheden de scheur in de muur is ontstaan. De aannemer zal zich echter niet zomaar aansprakelijk laten stellen. En niet onbelangrijk hierbij is dat u als benadeelde zal moeten aantonen dat de schuld bij de aannemer ligt. In juridische zin dient u normschending te bewijzen. Dit betekend eenvoudig weg dat u (als benadeelde) een verband moet aantonen tussen de uitgevoerde werkzaamheden en de bij u ontstane schade.

Ontbreken bewijsrapportage.

Als benadeelde buur zult u het erg moeilijk krijgen om het verband tussen werkzaamheden en scheuren te bewijzen wanneer er geen bewijsrapportage (nulmeting) is gemaakt. Het gebeurd ook dat we van opdrachtgever vernemen dat ze niet op de hoogte waren van de aanvang van de werkzaamheden. Dan kan u moeilijk worden verweten dat u geen bewijsrapportage heeft laten opmaken. Of dat al consequenties heeft hangt af van de omstandigheden. Op het moment dat u nog geen scheuren in de muren heeft raden wij u aan alsnog en direct een rapportage te laten maken. Immers de staat en stand van uw woning of bedrijfspand wordt op het moment van opname bepaald. Geen schade is geen schade stellen wij. Op het moment dat u spijtig genoeg al wel een scheur in de muur heeft of meerdere raden wij nog steeds een opname aan. Dan kan namelijk worden vastgesteld of de reeds ontstane schade is verergerd.

Oorzaken scheuren.

Een diversiteit aan oorzaken kan een scheur in de muur veroorzaken. Buiten het feit dat het esthetisch onaangenaam is kan het ook schadelijk zijn voor de constructie. Scheuren in muren kunnen verschillende oorzaken hebben.

Veel voorkomende zijn:

 • Te weinig dilatatie
 • Door ongelijke druk
 • In verband met temperatuur
 • Te wijten aan spatkrachten
 • Onvoldoende ondersteuning
 • Betonrot
 • Slechte fundering
 • Verkeerde bouw
 • Vochtproblematiek
 • Ontwerpfouten
 • Door buiging
 • Krimp

Wat we doen.

Het is belangrijk dat voor aanvang van werkzaamheden in de directe nabijheid uw onroerend goed wordt opgenomen. Zowel in de situatie dat scheuren aanwezig zijn en ook als nog geen scheuren (of andere beschadigingen) aanwezig zijn. Laat een Bewijsrapportage maken en voorkom dat een eventuele claim wordt afgewezen. Onze specialisten weten precies wat en hoe zaken vastgelegd dienen te worden.

Hoe we dat doen.

We komen bij u langs om de binnenzijde en buitenzijde van uw woning of bedrijfsgebouw in detail vast te leggen. Hiervan maken we een rapport in de vorm van een Proces verbaal van constatering. Deze benaming geven wij aan het rapport omdat de specialist van bewijsrapportage tevens een beëdigd ambtenaar is. Van dit rapport ontvangt u een getekend exemplaar. Per mail, per post of beide als dit uw voorkeur is. Wij bewaren het rapport ook digitaal. Wat onze specialisten constateren en verklaren, wordt in de rechtspraak beschouwd als iets dat officieel vaststaat. Een bewijsrapportage wordt in de rechtspraak als bijzonder sterk ervaren. Met name als het gaat om de neutrale vastlegging van een waarneming.

Wat het kost.

Iedere opname is maatwerk. Wilt u bijvoorbeeld naast de buitenzijde ook alles binnen laten vastleggen bijvoorbeeld. Ook speelt de grote van uw woning of bedrijfsgebouw een rol. Voelt u zich vrij een prijsindicatie of offerte bij ons aan te vragen. Meer over de tarieven vind u op de pagina tarief en een toelichting op de werkzaamheden kunt u lezen op de pagina diensten.

Het starttarief is €125,- ex btw

Direct aanvragen.

Vraag direct een offerte aan of stel uw vraag: