Overlast door blaffende honden

adminBlog

U heeft overlast door blaffende honden. Dat honden blaffen is normaal gedrag maar lang hard geblaf levert geluidsoverlast op. Wat kunt u doen? Soms blaffen honden zomaar tegen niets. De vraag is dan waarom dit zo is. Er zijn veel theorieën over hondengedrag en blaffen. Sommigen denken dat het alleen maar een hulpmiddel is om aandacht te trekken, terwijl anderen zelfs zo ver gaan om te zeggen dat honden een zesde zintuig hebben voor het bovennatuurlijke. Hoewel daar geen sluitend bewijs voor is gevonden, is het duidelijk dat blaffen iets betekent. Onze viervoeters hebben geleerd op deze manier te communiceren. Het is aan ons om dit te interpreteren en te reageren. Laten we bespreken hoe honden de wereld anders interpreteren dan wij en waarom ze misschien tegen niets blaffen. Tenminste dat denken we!

Verschil in gehoor

Ons gehoor detecteert frequenties tussen de zeg 20 en 20.000 Hertz. Hertz is de trilling van frequenties per seconde van een geluid. Dit betekent dat wij wat lagere frequenties kunnen detecteren dan een hond. Honden kunnen frequenties tussen 40 en 60.000 Hertz detecteren. Hun oren kunnen ook draaien om de exacte locatie van een geluid te bepalen, terwijl wij dat niet niet kunnen. Honden hebben het vermogen om het kleine gepiep van een muis onder de grond te horen of het geblaf van een hond ver weg. Dus als wij denken dat honden zomaar blaffen is de kans groot daar een reden voor is. Wij kunnen het niet horen en daarom beschouwen we het als overlast door blaffende honden.

Reukvermogen

Mensen hebben tussen de 5 en 6 miljoen reukreceptoren, terwijl honden 220 miljoen receptoren hebben. Hierdoor kunnen ze niet alleen de pizza in de oven ruiken, maar ook de pepperoni, de uien, de kaas, de saus en de korst en nog gedetailleerd ook. Het reukvermogen van honden is zo scherp dat ze worden ingezet om medicijnen te herkennen en bommen en zelfs epileptische aanvallen. De hersenen van een hond gebruiken 40% meer ruimte voor geurdetectie dan onze hersenen. Dat is veel toewijding aan geuren! Omdat er zoveel gebeurt met de zintuigen van een hond is het dus niet zo gek dat hij blaft naar iets wat wij niet kunnen zien, horen of ruiken. Deze informatie werpt een ander licht op overlast door blaffende honden.

Redenen om te blaffen

Verre geluiden zijn een reden om te blaffen. Of het nu een tractor is die over de weg rijdt of een hond die in de verte blaft, de hond reageert meestal door te blaffen.

Bescherming

Meestal zijn er twee redenen waarom een hond tegen andere honden of dieren blaft. Ten eerste om afstand te creëren en zijn territorium veilig te houden. Ten tweede om de afstand te verkleinen om te socialiseren. Door te blaffen vergroot de hond de afstand die hij als zijn territorium waarneemt. Dit is de reden waarom ze vaak blaffen naar dieren zoals katten, vogels of konijnen. Een sociale hond kan ook blaffen om het dier uit te nodigen dichterbij te komen.

Aandacht

We kennen allemaal die buurt blaffers die onophoudelijk blaft. Wat we als overlast door blaffende honden beoordelen. Dat kan natuurlijk ook eenzaamheid zijn! Honden blaffen als ze eenzaam zijn of aandacht zoeken. Als een hond oogcontact met de baas maakt terwijl hij blaft wil hij aandacht.

Verlatingsangst

Honden zijn roedeldieren, dus in huishoudens met één hond zijn de gezinsleden de roedel. Als ze eenzaam zijn zullen ze blaffen om de ruimte tussen zichzelf en het gezinslid te verkleinen.

Pijn

Een hond die pijn heeft kan overmatig blaffen. De hond verkeert mogelijk in nood en probeert dit te laten weten, vooral als de eigenaar zich niet in zijn directe omgeving bevindt.

Desoriëntatie

Oudere honden kunnen doelloos heen en weer lopen en blaffen als ze gedesoriënteerd raken. Een bezoek aan de dierenarts kan helpen een oplossing voor dit blafgedrag te vinden.

Angst

Een hond die bang is blaft om afstand te creëren van de waargenomen dreiging. Een angstige hond herken je aan de lichaamstaal. Hun oren zullen naar achteren liggen met hun staart tussen hun benen.

Wat kunt u doen?

De meeste blafproblemen kunnen eenvoudig worden opgelost met hondengedragstraining die de eigenaar zelf of met een hondentrainer kan doen. Als u eenmaal de reden voor het blaffen van de hond kent, is het veel gemakkelijker om hulp te bieden dit te minimaliseren. Als de overlast door blaffende honden blijft is een geluidsonderzoek aan te raden. Bewijsrapportage heeft ruimschoots ervaring met onderzoek naar hondengeluid en geluiden van andere dieren zoals duiven of hanen.

Direct aanvragen

Vraag direct een offerte aan of stel je een vraag:

Zodat we netjes kunnen terugkoppelen
Geef uw adres op.
We nemen graag contact op
Bij voorkeur mobiel
Kies voor het type reactie welke u wenst.
Omschrijf eventueel uw vraag aanvullend op uw offerte verzoek voor een non-stop geluidsmeting. Bijvoorbeeld: Wat kost een non-stop onderzoek voor een blaffende hond in een juridische procedure?
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Stuur een foto of plattegrond mee of zelfs een bestek voor een prijsopgave.