Geluidshinder oplossen begint met meten

adminBlog

Helaas is geluidshinder (voor velen) iets waar ze over mee kunnen praten. Onderdeel van het dagelijks leven is het gelukkig voor een onfortuinlijke minderheid.  Wat kunt u doen? En wat is de rol van Bewijsrapportage?

Onderschatting.
Jaarlijks ervaren ongeveer 700.000* mensen geluidshinder. Dit leidt tot diverse problemen met de gezondheid zoals slaaptekort en stress. Het gaat bijvoorbeeld ten koste van de gemoedstoestand maar ook productiviteit. Hinder wordt vooral veroorzaakt door verkeer, industrie en buren.

Wat kunt u doen?
Registratie is raadzaam en een daarna een gesprek met de veroorzaker om tot een oplossing te komen. Indien een oplossing niet zo voor handen blijkt is het een optie om geluidswerende maatregelen te treffen. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert kunt u een geluidsmeting laten uitvoeren. Het rapport met de meetgegevens kunt u voor een vervolg gebruiken. Door iemand die namens beide partijen kan bemiddelen bijvoorbeeld. Minder leuk wordt het als aangifte gedaan moet worden of als laatste middel een procedure gestart dient te worden.

Een geluidsmeting helpt
Bedrijven en particulieren vragen Bewijsrapportage steeds vaker om een geluidsmeting. De deurwaarder in de rol van “geluidsdeskundige” zult u denken? We helpen opdrachtgevers waarbij we de zintuigelijke waarneming in een proces verbaal van constatering vastleggen. De specialist komt op locatie meeluisteren en meet gelijktijdig met een decibelmeter en audiometer. Een akoestisch onderzoek is dit nog niet. Dit kan als vervolg maar is in overlastzaken vaak niet van toepassing. Belangrijk is dat snel en vakkundig geluidshinder en overlast aangetoond kan worden. De geluidsgrens is veelal al overschreden bij gedupeerden en ze willen erkenning van het probleem en actie. Bewijsrapportage helpt daarbij.

*Energievergelijk