Hoe kies je een winnaar?

adminBlog

Hoe kies je een winnaar van je Facebook, Instagram, prijsvraag of loterij actie? Deze vraag leggen we voor aan Marco Lasonder specialist bij Bewijsrapportage en Gerechtsdeurwaarder. Elke prijsvraag trekking of loterij is leuk. Je weet als eerste wie een prijs gewonnen heeft en wat de winnaar gewonnen heeft. De trekkingen live of online kunnen altijd rekenen op publiek wat een leuk onderdeel is van dit onderdeel bij Bewijsrapportage. Om antwoord te geven op de vraag eerst de definitie.

Definitie prijsvraag
Bij een prijsvraag of loterij maak je kans bij deelname, gratis of door loten te kopen, op één of meerdere prijzen. Aan een loterij mag je meedoen vanaf de leeftijd van 18 jaar. De trekking is het moment wanneer de prijzen aan de mensen winnaar(s) worden gekoppeld. Een willekeurig verloop is belangrijk en wettelijk verplicht bij een geldloterij. De specialist van Bewijsrapportage is belangrijk, want hij of zij is mede verantwoordelijk voor het toezicht. De specialist voert de trekking uit, controleert deze en registreert de winnaars. De trekking kan handmatig, met een machine of via software uitgevoerd worden. Van het proces, verloop en uitkomst rondom de trekking wordt een proces verbaal van constatering opgemaakt.

Zelf een winnaar kiezen
Natuurlijk kun je zelf eenvoudig een winactie organiseren en zonder Bewijsrapportage een trekking organiseren. Dit doe je als het aantal deelnemers beperkt is net als de waarde van de prijzen. De kans op onenigheid rondom het verloop en de trekkingsuitslag zal over het algemeen zeer klein zijn. Let goed op de voorwaarden om te winnen en de regels van bijvoorbeeld social media zoals Facebook en Instagram. Voor de trekking met gebruik van software kun je bijvoorbeeld het gratis Woobox gebruiken. En verricht de trekking minimaal met twee personen.

Voorbeeld natuurfotografie.nl
Een leuk voorbeeld is de trekking voor Natuurfotografie Magazine welke we uitvoerden. Hierbij werd in een live uitzending op Facebook en Instagram de trekkingen gedaan van de winnaars onder de abonnees van Natuurfotografie Magazine. De trekking is verricht in Nijkerk en was een leuke opdracht met diverse mooie prijzen.