Laagfrequent geluid meten

Bij laagfrequent geluid meten analyseren we frequenties tussen 1 en 125 Herz. Meestal horen of voelen mensen een bromgeluid of zoemgeluid. Dit geluid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een rioolpomp, warmte kracht installatie, airco of mechanische ventilatie. Natuurlijke bronnen produceren ook laagfrequent geluid zoals wind en onweer.

Placeholder Image

Wat is laagfrequent geluid?

Laagfrequent geluid (Lfg) is geluid met een frequentie van 1 tot 125 Herz. Het beweegt door lucht en vaste materie zoals water, grond en steen. Dankzij de grote golflengte kan het bereik soms kilometers ver gaan. Onderzoek naar de bron is niet alleen interessant maar soms ook uitdagend. Bij laagfrequent geluid onderscheiden we twee zaken. Ten eerste de frequentie (Hz) oftewel toonhoogte van het geluid. Ten tweede de sterkte in decibels (dB) wat aangeeft hoe hard het geluid klinkt.

Kwadrantmeting

Geluidsonderzoek naar laagfrequent geluid is een bemande meting. Specialisten van Bewijsrapportage voeren dit onderzoek regelmatig uit volgens het principe van kwadrantmeting. Eerst meten we op de locatie waar de opdrachtgever geluidshinder ervaart. Dit is het ontvangstpunt. Vervolgens wordt in een kwadrant (vierkant) gemeten steeds verder weg van het ontvangstpunt. Een geluidsmeting bestaat dus altijd uit minimaal zes metingen. Namelijk vijf geluidsmetingen en een stoorgeluidmeting.

Bewijsrapportage beschikt over meerdere Klasse I geluidsmeters die geschikt zijn om zowel binnen als buiten een geluidsmeting mee uit te voeren. Klasse I volgens IE C 61672 norm. We onderzoeken en verzamelen meetdata wat we verwerken in een rapportage.

Voorbeelden

We worden gevraagd voor geluidsmetingen van geluidshinder van warmtepompen, onderzoek naar waterzuiveringsinstallaties, machinegeluid en airco installaties. Dit kan zowel buiten als binnen. Een voorbeeld is het in kaart brengen van machinegeluiden van een fabriek op een industrieterrein. Of een geluidsmeting van een zwembadpomp die hinderlijk geluid veroorzaakt.

Hoe werkt het?

Laagfrequent geluid meten op locatie kan meestal discreet. Na uitleg start de specialist (u hoeft niets te doen) met de kwadrantmeting. Wanneer sprake is van stoorgeluid meten we in overleg ook ’s avonds laat of vroeg in de morgen. We dragen kleding zonder bedrijfslogo en ook de auto’s hebben geen reclame

Wat doen we

Een specialist komt op locatie met de geluidsmeter en vaak ook een geluidscamera meten en onderzoek verrichten. Na de geluidsmeting en akoestische beeldvorming indien nodig wordt een rapport geschreven. We schrijven een analyse met daarbij foto’s en video opnames. De resultaten leveren we digitaal en indien van toepassing geven we advies.

Wat kost het?

Laagfrequent geluid meten is maatwerk. We hebben geen vaste prijs vanwege de diversiteit van de aanvragen. Bewijsrapportage heeft veel ervaring met het meten van laagfrequent geluid. We volgen een duidelijke werkwijze, toetsen aan wettelijke eisen en gebruiken de beste Klasse I apparatuur en analyse software.

Direct aanvragen

Vraag direct een offerte aan of stel je een vraag:

Zodat we netjes kunnen terugkoppelen
Geef uw adres op.
We nemen graag contact op
Bij voorkeur mobiel
Kies voor het type reactie welke u wenst.
Omschrijf eventueel uw vraag aanvullend op uw offerte verzoek voor een Laagfrequent meting. Bijvoorbeeld: Wat kost een geluidsonderzoek buiten voor een zwembadpomp die continu aan staat?
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.
Stuur een foto of plattegrond mee of zelfs een bestek voor een prijsopgave.

Contact

Schuijteskade 20 1621 DE Hoorn
[email protected]
Algemeen: 0229-317080
maandag tot vrijdag: 09:00 - 17:00

Bewijsrapportage is onderdeel van Kerckhoffs & Lasonder KvK 53917634