Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is hinderlijk. Met een geluidsmeting stel je objectief vast in welke vorm en mate geluid overlast veroorzaakt. Daarna neem je maatregelen. Geluid is een zintuigelijke waarneming en onderdeel van ons leven. Met geluid is niets mis maar wel als het overlast veroorzaakt.
Overlast van geluid kan stress veroorzaken en je woongenot verstoren. We kennen het voorbeeld van de buren die harde muziek draaien of machines die ’s nachts te horen zijn. Geluidsoverlast is ook nadelig voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen slaaptekort ervaren door herrie. Vaak houden we ramen en deuren dicht om lawaai buiten te houden. Daardoor ventileren we onvoldoende wat ten koste gaat van de gezondheid.
Wat kun je doen?
Bij geluidsoverlast van de buren is het goed om samen te praten. Leg uit wat de gevolgen voor je zijn van de overlast. Als de bron bekend is (cv-ketel, klussen, muziekgeluid of harde gesprekken) kun je misschien afspraken maken over vermindering van de geluidsoverlast. Geluidsoverlast meten is belangrijk als je er samen niet uitkomt.
Tips
- Houd de overlast bij met datum en tijdstip(pen).
- Maak afspraken over de tijdstippen van stilte.
- Beperk het geluid door isolatie of plaats speciale roosters.
- Laat een geluidsmeting uitvoeren door Bewijsrapportage.
- Dien een klacht in bij de Gemeente, wijkconsulent of verhuurder.
Cijfers over geluidsoverlast
Jaarlijks ervaren meer dan 700 duizend geluidsoverlast. De helft van de mensen heeft last van een slechte nachtrust. Ongeveer 600 mensen per jaar overlijden aan stress door te hoge bloeddruk en hartziekten veroorzaakt door geluidsoverlast. Geluid van verkeer heeft een negatief effect op leerprestaties blijkt uit onderzoek. Kinderen in de buurt van Schiphol en snelwegen kunnen hier last van hebben. De overheid heeft regels gemaakt over het geluid dat je buren mogen maken. En we hebben geluidsnormen voor verkeer en bedrijven. Meer informatie vind je bij de Rijksoverheid.
Onderscheid bij geluidsoverlast
Onderscheid is belangrijk bij het vaststellen van geluidsoverlast. We beginnen met de locatie. Is de overlast binnen of buiten? Vervolgens de frequentie. Is het hoogfrequent of laagfrequent geluid? Daarna de duur. Is het geluid continu aanwezig of hoor je een impulsachtig geluid? Voor het type geluid willen we weten of het luchtgeluid of contactgeluid is.
Bij luchtgeluid wordt eerst de lucht in trilling gebracht. Daarna worden omringende vloeren, plafonds en wanden in trilling gebracht. Voorbeelden zijn gesprekken, muziek, radio en televisie. Contactgeluid brengt via de geluidsbron direct een vlak in trilling. Lopen, stampen, met de deur slaan, een vallend voorwerp en geluid van machines. Een combinatie van lucht en contactgeluid is ook mogelijk zoals een tv die op de muur is geschroefd.
Geluidsoverlast beoordelen
Geluidsoverlast meten is belangrijk om het type geluid en de sterkte te beoordelen. Geluidsnormen sluiten overlast niet voor 100% uit. Ze geven grenzen aan die het geluidsonderzoek ondersteunen.
Treinverkeer wordt bijvoorbeeld als minder erg ervaren dan wegverkeer. Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager. Soms is een geluidsmeting niet direct de oplossing voor een complex hinderprobleem. Maskerend stoorgeluid kan een meting ingewikkeld maken. Vooral bij geluidsoverlast van buren is het verzamelen van meetdata belangrijk net als het opnemen van geluid.
We beoordelen de meetresultaten aan wetgeving en regelgeving. Indien je een juridische procedure voert kunnen we ondersteuning leveren.
Inzicht in geluidsniveaus
De sterkte van geluid geven we weer in decibel waarbij "0" de gehoordrempel voor mensen is. Hieronder laten we een aantal drempels zien zodat je een goed beeld krijgt.
0 Decibel - Gehoordrempel
5 Decibel - Vallend blad
10 Decibel - Stille natuur
20 Decibel - Gefluister
35 Decibel - Woonstraat 's nacht
45 Decibel - Woonstraat overdag
50 Decibel - Gespreksniveau
70 Decibel - Stofzuiger op 2 meter
80 Decibel - Drukke verkeersweg
90 Decibel - Passerende trein op 25 meter
100 Decibel - Popgroep
110 Decibel - Drilboor op 2 meter
130 Decibel - Startend vliegtuig op 50 meter
140 Decibel - Pijngrens
Hoe meet je geluidsoverlast?
Geluidsoverlast meet je altijd met een klasse I geluidsmeter. Als we binnen meten plaatsen we een overlastmodule of een nonstop module in een ruimte. Bij de overlastmodule activeer je zelf het systeem en wordt audio en meetdata vastgelegd. Geluidsopnames helpen als bewijs in een procedure. Zo koppelen we geluidsterkte (decibel) aan het geluid wat we waarnemen (audio).
Bij het nonstop systeem hoef je alleen een logboek bij te houden. Of de geluidsmeting nu binnen of buiten gebeurt. Onze specialisten komen op afspraak discreet apparatuur plaatsen.
Wat kost het?
Geluidsoverlast meten is maatwerk. Daar hebben we geen vast tarief voor. Het proces is van diverse variabelen afhankelijk. Gaan we binnen of buiten meten? Voor hoe lang? Waar vindt het onderzoek plaats? Meten we overdag of ’s nachts?
Vraag een offerte aan
Vraag via het contactformulier gratis en eenvoudig een offerte aan! We helpen je graag verder. Het is vrijblijvend dus we gaan na een offerte niet nabellen of e-mailen.
Contact
Schuijteskade 20 1621 DE Hoorn
[email protected]
Algemeen: 0229-317080
mandag tot vrijdag: 09:00 - 17:00