Geluidsmeting
Bij een geluidsmeting meet je de geluidssterkte en wordt audio opgenomen. Resultaten worden beoordeelt op basis van wettelijke grenswaarden of richtlijnen. Als het kan nemen we geluid op als onderbouwing van meetresultaten en bewijs. We schrijven een uitgebreid rapport met informatie over het meetproces, apparatuur, analyse, toets, beoordeling en resultaat.
Het rapport van een geluidsmeting of geluidsonderzoek bestaat uit tekst, foto’s, grafieken, tabellen en meetdata. Afhankelijk van het type onderzoek leveren we ook videobeelden of geluidsopnamen. In Nederland wonen we dicht op elkaar en geluid houdt veel mensen bezig. Een objectieve geluidsmeting is de basis voor technische of juridische maatregelen.
Meestal onderzoeken we bij een geluidsmeting de sterkte van het A-gewogen geluidsniveau. Dit gaat over de sterkte van het geluid in decibels (dB) met een correctie voor het menselijk gehoor (A-weging) en heeft de afkorting dB(A).
Geluid in de wet
Grenswaarden helpen te beoordelen of geluidsisolatie voldoet of sprake is van geluidsoverlast. Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking waar in twee onderdelen de regels staan.
Ten eerste het Besluit kwaliteit leefomgeving waar voor geluidsoverlast regels en procedures zijn vastgelegd. Dit gaat over de balans tussen het beschermen van onze leefomgeving en mogelijk maken van activiteiten. Denk aan geluid van verkeer, treinen, industrie, turbines of bij evenementen.
Ten tweede het Besluit bouwwerken leefomgeving. Hierin staan technische en gebruikseisen voor bewoners en gebruikers van bouwwerken. Zoals eisen voor luchtgeluid, contactgeluid, installatiegeluid en gevelgeluid. Kortom maatregelen binnen bouwwerken.
Geluidsmetingen
Je verwacht het niet maar geluid meten is vaak niet eenvoudig. Een eenvoudige geluidsmeter of mobiel geeft niet meer dan een indicatie. Variabelen zoals het weer, reflectie, absorptie, afstand, hoogte en stoorgeluid beïnvloeden de uitkomst. Na de geluidsmeting berekenen we met software het resultaat. Wij gebruiken Klasse I geluidsmeters, software en kennen de wetten en regels.
Dienstverlening
Je schakelt Bewijsrapportage in met een doel. Geluid is een fantastisch natuurkundig fenomeen en overal om ons heen. Zo meten we geluid in een woning en rekenen we aan de data op kantoor. Of staan op een liftschacht met een akoestische camera om door geluidsdetectie de bron van geluidslek op te sporen. Na een geluidsmeting kunnen we het proces vaak verder helpen. Denk aan het begeleiden van partijen in een gesprek, optreden als deskundige of zoeken naar de aannemer om een oplossing te realiseren. Onze dienstverlening is dus zeer divers.
Opdrachtgevers
Wie schakelt Bewijsrapportage in voor een geluidsmeting:
1. Advocaten
2. Woningcorporaties
3. Bouwbedrijven
4. Particulieren
5. Industrie
6. Overheden
Voorbeelden
Enige voorbeelden van veel voorkomende onderzoeken door Bewijsrapportage:
1. Geluidshinder van horeca
2. Geluidsoverlast door buren
3. Geluidsdetectie bij machines
4. Laagfrequent geluid onderzoek
5. Geluidsonderzoek van contactgeluid
6. Geluidsmetingen van luchtgeluid
Kosten
Je wil graag inzicht in de kosten. Het tarief voor een geluidsmeting is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de mate van geluidsoverlast, frequentie van de overlast en aantal metingen. Is het een bemande of onbemande meting? Meten we overdag of 's nachts? Neem contact op via het contactformulier of stuur ons een e-mail. We helpen je graag verder.
Meer informatie over geluidsoverlast vind je op onze website.
Direct aanvragen.
Vraag direct een offerte aan of stel uw vraag:
Contact
Schuijteskade 20 1621 DE Hoorn
[email protected]
Algemeen: 0229-317080
maandag tot vrijdag: 09:00 - 17:00