Warmtepomp geluid meten van de buitenunit kan onderdeel van uw vergunningsaanvraag zijn bij de Gemeente als toets van de geluidseisen. Warmtepompen worden steeds populairder als energiezuinige manier om woningen te verwarmen en koelen. Het geluid wat een warmtepomp produceert kan afhankelijk van het merk, inbedrijfstelling en locatie de grenswaarden overschrijden. Uw buren kunnen ook bij de Gemeente vragen om een geluidsmeting als ze hinder van de warmtepomp ervaren. Het feit dat de geluidsproductie van de installatie op papier binnen de grenswaarden blijft is onvoldoende. En zelf een geluidsmeting uitvoeren met de mobiele telefoon is zeker niet de juiste procedure.
Hoe werkt het?
Voor het meten van het geluidsniveau van een warmtepomp bestaat een vaste procedure. Deze is vastgelegd in de meetmethode geluid van buiten opgestelde installaties voor warmteopwekking en koudeopwekking. Hierin staat dat het geluid van een installatie op de perceelgrens van een aangrenzende woning de 40 dB niet mag overschrijden. Met betrekking tot de geluidsmeting moet met een aantal variabelen rekening worden gehouden. Voorbeelden zijn de correctie voor stoorgeluid, weerkaatsing van geluid en beschikbaarheid van de stille modus op de installatie. Voor de berekening bestaat een formule met deze en meer variabelen. Warmtepomp geluid meten is dus meer dan alleen op locatie het geluid meten.
Wat meten we?
We meten het geluidsniveau van de buitenunit bij het maximale toerental wat hoort bij de gekozen instelling. Diverse onderdelen van een warmtepomp maken geluid. Denk aan de ventilator, kleppen, compressor en de stroming door roosters en leidingen. Het draait om het geluid dat de ontvanger bereikt want die mag geen last hebben van uw installatie. We nemen audio op indien dit van belang is voor de geluidsmeting en de geluidsfragmenten worden na de meting per email verstuurd.
Rapport met resultaat
Omdat een geluidsonderzoek van een warmtepomp belangrijk is voor de vergunning schrijven we een uitgebreid rapport. In begrijpelijke taal leggen we uit wat de meetprocedure is en uitkomst van de berekeningen. Alle meetdata leveren we aan met fotos van de situatie zodat de omgevingsdienst eenvoudig kan toetsen.
Direct aanvragen
Vraag direct een offerte aan of stel uw vraag. We helpen u graag verder.